Ehliyet Sınavında Yeni Sistem Hakkında Bilgiler



Geçmiş yıllarda Ehliyet Sınavında ki en büyük eksiklik adayların yazılı sınavdan ziyade uygulamada eksikliklerin bulunmasından kaynaklanıyordu. Bu duruma bir çözüm bulmak için yola çıkan Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları her türlü şartta araba kullanabilen kişilerin sürücü belgesi alabilmesi amacıyla sınav süresini ve zorluk derecesini arttırarak 15 dakikadan 30 dakikaya çıkaran bir düzenlemeye gittiler.

Yeni ehliyet sistemi Ankara Gölbaşı ilçesinde ilk olarak uygulandı. İlerleyen zamanlarda Türkiye’nin her yerinde uygulanmaya başlanan sistem artık tamamen yürürlüğe girmiş durumda. Adaylar 2014 yılı girecekleri tüm sınavlara yeni ehliyet sistemine uygun olarak girecekler.
Bilindiği üzere yıl ortasında yapılan değişikliklerle de Ehliyet Yazılı Sınavı’nda 50+40+30=120 olan soru sayısı 20+20+20=60 olarak değiştirilmişti. Bu değişikliklerden sonra direksiyon sınavında da yapılan değişikliklerle beraber yeni sistem tamamlanmış oldu.

YENİ EHLİYET SİSTEMİ
  • Direksiyon sınavı süresi 15 dakika yerine 30 dakika olacak.
  • Emniyet kemerini takmayan sürücü adayının sınavı başlamadan bitecek.
  • Kalkarken sinyal vermeyen, rahat kalkış yapamayan sürücü adayının sınavı anında bitecek.
  • Direksiyon sınavı formunda belirtilen hatalardan bazılarını bir kez, bazılarını iki kez yapan sürücü adayı sınavda başarısız sayılacak.
  • İki araç arasına park yapma direksiyon sınavının en önemli noktalarından olacak.
  • Direksiyon sınavında ilk defa “Aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme” ölçülecek.
  • Teori dersler azaltılarak 63 saat olan teorik ders süresini 30 saate indirilecek.
  • Ehliyet sınavındaki 3 ders artık ayrı ayrı değil tek olarak puanlandırılacak.

Sayın sürücü adayları,
Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılı itibari ile ehliyet sınavlarında bir takım değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler hakkında sizlerin sınavlara daha iyi hazırlanabilmesi ve bilinçli bir şekilde sınava hazırlanabilmeniz için bilgilendirme yapma ihtiyacı duyduk. Aşağıda sınavlarda karşınıza kaç soru geleceği hakkında bilgiye sahip olacaksınız. Yeni Ümit Eğitim Kurumları olarak sizlere şimdiden sınavda başarılar dileriz.
B Sınıfı Ehliyet için
(üç ders için toplam 60 adet soru)
Trafik ve Çevre Bilgisi : 25 Soru
(Trafik sınavında her soru değeri 4 puan olup, 25 sorunun 18 tanesine doğru yanıt vermeniz halinde 70 ve üzeri puan alarak sınavda başarılı olursunuz)

Motor ve Araç Tekniği Bilgisi: 20 soru
(Motor sınavında her soru değeri 5 puan olup, 20 sorunun 14 tanesine doğru yanıt vermeniz halinde 70 puan alarak sınavda başarılı olursunuz)

İlkyardım ve Sağlık Bilgisi : 15 soru
(İlkyardım sınavında her soru değeri 6,66 puan olup, 15 sorunun 11 tanesine doğru yanıt vermeniz halinde 70 ve üzeri puan alarak sınavda başarılı olursunuz)

TOPLAM ÜÇ DERSTEN : 60 soru çıkacak
SINAVDA ÜÇ DERS İÇİN 75 DAKİKA SÜRE TANINACAKTIR.

SINAV HAKKIYA İLGİLİ BİR DİĞER DEĞİŞİKLİK;
Aday, en fazla 5 (beş) yazılı, 5 (beş) uygulama sınavına girme hakkına
sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren  doktor raporu varsa 5 (beş) yazılı (test) ve 5 (beş) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Sınav hakkı biten adayın dosyası iptal edildiği için MTSK müdürlüğüne yeni kayıt yaptırması gerekmektedir.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.