Yeni Ehliyet Yasası 2013 - 2014

       Yeni Ehliyet Yasası Neleri Kapsıyor...

           Ehliyet konusunda Avrupa Birliği standartları geliyor artık.  Öngörülen yeni değişikliklerle, 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle araç kullanma kaldırıldı. Avrupa Birliği stratejisi 2010 - 2011 Eylem Planı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk etapta sürücü ehliyetleri Avrupa Birliği standardına kavuşacak. Daha sonra kamu ulaştırma araçlarına hız sınırlayıcı teknik cihazlar takılacak; sürücü belgeleri sadece 5 yıl için geçerli olacak. 

Sürücü Belgesini kullanmaya devam etmek için yeniden ehliyet sınavına girilecek. İlk kez ehliyet alanlara, 2 yılı kapsayan staj dönemi verilecek. Bu kişiler ‘2 yıllık stajyer sürücü belgesi’ ile araçlarını kullanabilecek. Bu sürede 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu ve alkol etkisiyle araç kullananların ehliyetleri tamamen iptal edilecek.

imagebam.com

Taksi sürücülerine GPS zorunlu olacak

• Ehliyet, 5 yıl geçerli olacak ve ehliyetin son kullanma tarihi yazılı olarak belgede yer alacak. Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden geçirilecek. Sadece testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek.

• Otobüs, kamyon ve çekicilere hız sınırlayıcı cihaz takılması mecbur tutulacak.

• Taksi sürücüleri araçlarında yer tespit cihazı GPS ile yön belirlemek için navigasyon cihazlarını taktırmak zorunda olacak.

• Okul servis araçlarını kullananların deneyimli olmaları istenecek ve araçlarda her koltuk için emniyet kemeri bulunması şartı aranacak.

• İzinsiz otoparkçılık yapan, yol kenarına park eden araç sürücülerinden park parası isteyen kişiler hapis ve para cezası ile cezalandırılacak.

• 1 Nisan 2008’de başlayan ve vatandaşların kaza yaptıktan sonra kendi aralarında tutanak düzenlemesini öngören değişiklik zorunlu olacak. Tutanak düzenlenmediği takdirde, polis yerine sigorta ekspertizleri kaza yerine çağrılacak.


Ehliyet Sınıflarıda Değişiyor

 Sürücü belgelerinin  şekli ve koşulları değiştiriliyor. Yeni ehliyetin ön yüzünde fotoğraf, isim soyisim, doğum yeri, tarihi, geçerlilik süresi yazılacak, ehliyetin verildiği yer ve makam, belge no, imza, adres ve sürücü belgesi sınıfı yer alacak. Sağ üst köşede TR kısaltması bulunacak ve ehliyetler yeniden sınıflandırılacak. Otomobil kullananlara BE sınıfı ehliyet verilecek. Sürücü otomobilin yanı sıra otobüs kullanmaya da yetkiliyse, BE’nin yanına ‘BE C1E gh’ şeklinde ek harfler yazılacak. Kamyon sürücülerinin sınıfı CE, otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının D, D1, D1E, DE olacak. Traktör sürücülerine F, iş makinesi sürücülerine G, sakat ve hastaların kullandığı motosiklet ve otomobil sürücülerine ise H sınıfı verilecek.

2015 Yılında Ehliyet Hakkında Yenilikler Neler Öğrenmek İçin Tıklayın...

8 yorum:

  1. eğer avrupa standartlarına göre olacaksa ehliyet 17 yaşını dolmuşlar stajer ehliyetini alsın 18 doldurduğunda norml ehliyetini alsın böle saçmalıkmı olur yaa o yuzden ehliyetimi alamıyorum

    YanıtlaSil
  2. eğer avrupa standartlarına göre olacaksa ehliyet 17 yaşını dolmuşlar stajer ehliyetini alsın 18 doldurduğunda norml ehliyetini alsın böle saçmalıkmı olur yaa o yuzden ehliyetimi alamıyorum

    YanıtlaSil
  3. Ne saçma bi yöntem lan bu

    YanıtlaSil
  4. yanında ehliyetli biri olmadan trafiğe çıkılmayacak falan diyorlar o doğrumu acaba ? 1 yıl boyunca .

    YanıtlaSil
  5. Böyle bir durum yok şuanda

    YanıtlaSil
  6. amk devleti yine para tuzaklığı yapıyo 5 yıl geçerli ehliyet mi olur amınakoyum madem süresi var en 10-15 yıl yap ne sikten bişey amk

    YanıtlaSil
  7. En kısa zamanda ben benim gibi mağdur olan varsa onlarında sessiz kalmasin. Sertifikamızı ehliyete dönüştürelim. Son bir şans

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.