Ehliyet Nasıl Alınır?


 En basit tarif ile ehliyet nasıl alınır? Eskiye oranla yeni kanunlarla ehliyet almak biraz zorlaştı. Öncelikle alıcağınız ehliyetin şartlarını sağlıyor olmanız gereklidir. Bu şartlar yaş şartı, sağlık şartı ve eğitim şartıdır. Daha sonra ehliyet dönemlerine bakarak uygun tarihte bir sürücü kursununa başvurmanız gerekir. Sürücü kursuna başvuru esnasında sizden bazı evraklar istenmektedir. Ayrıca TC kimlik numaranız ile ilgili bankaya sınav harcını belirtilen tarihten önce yatırmalısınız. Sınav harcını son güne bırakmamanız tavsiye edilir. Ödemeler sisteme geç yansırsa sınava giremezsiniz. Sürücü kurslarına artık devam zorunluluğu vardır. Kurstan ders saatlerini öğrenerek derslere girip eğitim aldıktan sonra, ehliyet sınavına giriyorsunuz. %70 başarı gerektiriyor. Sınavdan geçmenizden sonra birde direksiyon sınavına girecek ve burdada başarılı olduktan sonra, kurs tarafından sertifikanız hazırlanacak. Emniyetten e-randevu alarak  sertifikanızla birlikte gidip ehliyetinizi alacaksınız.

 Ehliyet Nedir? Neden Gereklidir?

Sürücü belgesi veya ehliyet yetkili kurumlar tarafından verilen; karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan, kimlik işlevi görebilen resmi belgedir. Dünyadaki ilk sürücü belgesinin sahibi günümüz otomobillerinin muciti olarak görülen, Karl Benz‘dir. İcat etmiş olduğu Motorwagen’in çıkarttığı gürültü ve rahatsızlık yüzünden Mannheim vatandaşları Benz’den şikayetçi olmuş bunun üzerine Benz, yetkili kurumlardan kamu alanlarında arabasını kullanabilmesine olanak tanıyan bir izin belgesi almıştır. Taşıt kullanılabilmesi için sürücü belgesini zorunlu kılan ilk ülke Prusya‘dır –

29 Eylül 1903 Sürücü Belgesi Sınıfları Sürücü belgesi kullanılacak araç tipine göre farklılıklar göstermektedirler. En yaygın olarak kullanılan sürücü belgesi sınıfı, otomobil sürücü belgesi olan B’dir. Sürücü belgesi sınıfıları:
H sınıfı sürücü belgesi alacak kişilerin ilkokul mezunu olmaları yeterlidir. Bu kişilerde ilköğretim mezunu olma şartı aranmaz.




Diğer Araçları Kullanma Yetisi Yaş Şartı Öğrenim Şartı
A1 Motorbisiklet Yok 17 En az ilköğretim diploması
A2 Motosiklet Yok 17 En az ilköğretim diploması
B Otomobil Traktör, otomobil, minibüs, kamyonet 18 En az ilköğretim diploması
C Kamyonet Kamyon, kamyonet ve otomobil 22 En az ilköğretim diploması
D Çekici B ve F Sınıfı Araçları 22 En az ilköğretim diploması
E Otobüs Traktör, otomobil, minibüs, kamyonet, kamyon 22 En az ilköğretim diploması
F Traktör Yok 17 En az ilköğretim diploması
G İş makinesi Yok 18 En az ilköğretim diploması
H Engelli aracı Kendi sınıfına ait araç 18 En az ilköğretim diploması

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.