K Sınıfı Aday Sürücü Belgesi Nedir K Sınıfı Belgesi Nasıl Alınır

K sınıfı sürücü belgesi hakkında her şey... K sınıfı sürücü belgesi nedir? K sınıfı sürücü belgesi nasıl alınır? K sınıfı sürücü belgesi geçerlilik süresi? Bu ehliyetin geçerlilik süresi ne kadar? K sınıfı ehliyet fiyatları K sınıfı ehliyet kullanabildiği araçlar

 



Milli Eğitim Bakanlığı Özel Taşıt Sürücüleri Yönetmeliği ile Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre madde 82 uyarınca karayollarında araç sürmeyi öğrenmek üzere yetkili  sürücü kurslarından, G Sınıfı (iş makinesi ehliyet)  hariç diğer sürücü belgelerinden herhangi birini almak isteyen sürücü adaylarının eğitim ve sınavda kullanılmak üzere K Sınıfı Sürücü Aday Belgesini almaları zorunludur.

 Buna göre en düşük ehliyet alma yaşı 16 olduğuna göre (A1 Motorlu Bisiklet) sürücü aday belgesi alma yaşı da 16’dan başlıyor demektir. Bu belge Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yer alır. K Sınıfı Sürücü Aday Belgesi 6 ay süreyle geçerlidir. Verilen sürücü aday belgeleri sıra esasına göre defterine kaydedilir.


K sınıfı ehliyet nedir?

Eski prosedürde geçerli K sınıfı ehliyet 18 yaşını doldurmamış bireylere trafikte yanında bilir kişinin bulunması suretiyle verilen belgeydi. Yani K sınıfı ehliyetiniz var ama trafikte tek başınıza araba kullanamazsınız demek. Şimdi ise ehliyet almak isteyen bireylere ehliyet alıncaya kadar ki süre içinde trafikte sürüş eğitimi alabilmeleri için (yetkili eğitmen gözetiminde) zorunu belgedir.  Genelde yurt dışında örneklerini gördüğümüz K sınıfı ehliyetin ( diğer bir deyiş ile stajyer ehliyet ) ülkemizde son yönetmeliklere göre kullanımı zorunlu hale geldi.
K sınıfı ehliyet bir nevi geçici ehliyet  stajyer ehliyet diye de adlandırılabilir. Zaten sizin en çok kullanılan B tipi ehliyet aldığınızı varsayalım aldığınız eğitim süresince verilecek ehliyet tipidir K sınıfı ehliyet. Bu ehliyet ile trafikte araç kullanamazsınız, bir yetkiniz yoktur. Ki zaten bir çok kursiyer eğitmeni bu ehliyet belgesini sizlere vermez. Yasa gereği eğitmen sizlere ders verdiğinde yanında bulundurmalıdır. Böylece ileride doğabilecek usulsüz davranışlara karşı belgeler ile ispatlanabilmesi için.


K Sınıfı Sürücü Aday Belgesi Almak İçin Gerekenler

İlgili düzenlemeye göre sürücü aday belgesi alabilmek için;
  • Sürücü kurslarında trafik kuralları ve mevzuatı derslerinin tamamının alınmış olması,
  • Sürücü kurslarında görevli eğiticilerin (sürücülük eğitmeninin) araç sürme yetkisi veren sürücü belgesine sahip olmaları ve ehliyetinin eğitim yaptıracağı araç sınıfına uyması,
  • Sürücü adaylarının sürücülük yapacağı karayollarının ve bu yollardaki sürme saatleri trafik komisyonları tarafından önceden tespit ve tayin edilerek sürücü kurslarına bildirilmesi, mecburidir.

K Sınıfı Sürücü Aday Belgesinde Bulunması Gerekenler

Sürücü aday belgesinde bulunması gereken hususlar şu şekilde sıralanmıştır:
  • Sürücü kursunun adı,
  • Saatli olarak eğitimin yapılacağı süre,
  • Eğitimin yapılacağı alan ve karayolunun adı, yeri ve sınırı,
  • Eğiticinin ve adayın kimlik bilgileri,,
  • Eğiticinin sürücü belgesinin verildiği yer, tarih ve belge numarası yazılıp, fotoğraflar yapıştırılarak belgeyi veren sürücü kursu tarafından tasdik edilir.
K sınıfı sürücü aday belgesi olan sürücü adayları henüz sürücü belgesine sahip olmadıkları için eğiticiler, belirtilen yer ve zaman içinde, başlangıçtan bitime kadar, eğitimin güven içinde yürütülmesi bakımından gerekli tedbirleri almakla sorumlu ve görevlidirler.

K sınıfı ehliyet fiyatları

Aslında bakarsanız bunun için bir fiyat yok, çünkü zaten başvurduğunuzda sürücü kursuna K sınıfı ehliyet almak istiyorum diyemiyorsunuz. Siz herhangi bir ehliyet tipini seçiyorsunuz, K sınıfı ehliyet ise eğitim esnasında size takdim ediliyor. Dolayısıyla bu ehliyet tipi için fiyat belirlenmesi yanlış olacaktır.

K sınıfı ehliyet kullanabildiği araçlar

G sınıfı ehliyet tipi hariç her aracı kullanabilir, tabii ki yanında bilir kişi ( sürücü kursu eğitmeni vs. ) olduğu sürece. Zaten o belge size verilmediği için, ve sürekli yanınızda bilir kişi olmadığı için K sınıfı ehliyet ile kullanılan araçların olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

2 yorum:

  1. Merhaba benim 2011 sertfikam var ehliyete cevirmedim dosyam yandimi,halkımı arayabilir miyim.. şuan 2019 yılındayız baya ihmal etmişim:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.