Yabancı Araç Plakası İle Türkiye'de Ne Kadar Kalınır?
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının özel araçları ile Türkiye’de bulunma süreleri 6 aydan 2 yıla çıkartılıyor. Henüz çalışma aşamasında olan düzenlemeye göre, vatandaşlarımız Türkiye’de araçlarını 2 yıla kadar rahatlıkla bırakabilecekler.
Türkiye’de bulunan yabancı plakalı araçlara uygulanan 6 ay süreyle Türkiye’de kalabilme sınırı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Bölge Komitesi Başkanı ve Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunogulları’nın yoğun çabaları ve Devlet Bakanı Faruk Çelik’in inisiyatifiyle 2 yıla yükseltilmesi için çalışmalara başlandı.
Konu ile ilgili olarak konuşan Turgut Torunogulları, “Bilindiği gibi, Avrupa’da yaşayan Türklerin ortak sorunu olan, yabancı plakalı araçların Türkiye’de 6 aydan fazla kalamamaları sorunu büyük sıkıntılara neden oluyordu. Yabancı plakalı araçlar Türkiye’de en fazla 6 ay kalabiliyordu. Özellikle DEİK Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) olarak Ankara’da Sayın Bakanlarımıza sunduğumuz raporlarda ve görüşmelerde sorunu aktararak, söz konusu sürenin az olduğunu ve Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızı sıkıntıya soktuğunu özellikle vurguladık.
15 Aralık 2009’da Hollanda’ya gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, DEIK’in organizasyonuyla Ankara’da 12 Ocak 2010’da Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Devlet Bakanı Faruk Çelik, 13 Ocak 2010’da da Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşmelerimizde yabancı plakalı araçların Türkiye’de 6 ay kalabilme sınırının 2 ya da 3 yıl gibi makul bir düzeye yükseltilmesi gerektiğini konuşmuştuk. Son olarak da 24 Ekim 2010 tarihinde Bakan Faruk Çelik ile Hollanda’da yapılan görüşmelerde ‘6 ay’ süresinin uzatılması gerektiğini tekrar gündeme getirdik.” dedi.
Torunoğlulları ayrıca, “Sevinerek görüyoruz ki, DEİK-Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Bölge Komitesi olarak yoğun çabalarımızın meyvelerini almaya devam ediyoruz.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, tarafımıza da ilettiği mektupta, yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma sınırının 6 aydan 2 yıla yükseltilmesi yolunda çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bakanımız Faruk Çelik, bir örneğini HOTİAD’a ve gereğinin yapılması için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığına ilettiği mektubunda şu ifadeleri kullandı:
22-24 Ekim 2010 tarihinde Hollanda’ya yaptığım ziyaret esnasında, bu ülkede bulunan sivil toplum örgütleriyle toplantılar düzenlenmiştir. Bu toplantılarda Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımızın sorunları dinlenilmiştir. Yurtdışında yerleşik olarak yaşayan vatandaşlarımızın özel araçları ile Türkiye’ye geldiklerinde ilgi düzenleme çerçevesinde, araçlarını en fazla altı ay, emeklilerin ise bir yıl süreyle Türkiye’de bulundurabildikleri, bu süre sonunda çıkış yapmak zorunda kaldıkları belirtilmiştir. İlgi düzenlemedeki sürelerin iki yıla çıkarılması ile ilgili olarak vatandaşlarımızın haklı talepleri vardır. Sayıları beş milyonu bulan yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemize olan ekonomik, sosyal katkıları da göz önüne alınarak, talep edilen gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.” diye konuştu.
Torunogulları, daha sonra şunları söyledi:
“Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik’e teşekkürlerimizi iletiyoruz. Avrupa’da yaşayan Türkler olarak sorunumuzu yerinde müşahide ederek çözüm üreten çok değerli Bakanımız Faruk Çelik’e teşekkürü borç bildiğimizi öncelikle belirtmek isteriz. Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma sınırı 6 aydan 2 yıla yükseltildiği zaman, anavatanımız Türkiye’de daha rahat hareket etme özgürlüğüne kavuşuyoruz. Bizlere böyle bir imkan sağlanmasında öncü olan Devlet Bakanımız Faruk Çelik’e şükranlarımızı arz ederiz.”
Leave a Comment