STAJYER SÜRÜCÜ - STAJYER EHLİYET BAŞLADI MI? STAJYER EHLİYETTE SON DURUM


Stajyer ehliyet yada stajyer sürücü başladı mı? Stajyer ehliyette uygulama nedir? Kapsamı nedir? Acaba ben Stajyer sürücü mü olacağım? Stajyer Sürücü olmamak için ne yapmak lazım? Daha bir çok sorunuzun cevabını vermeye çalışalım..


Arkadaşlar stajyer sürücü artık başladı.. 10 Eylül 2015'e kadar sürücü kurslarına ehliyet almak için başvuru yaparak o dönemde ehliyet sahibi olanlar stajyer sürücü olmayacak. 10 Eylül 2015 den sonra başvuru yapanlar stajyer sürücü olacak.

- Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekmektedir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.




Bu her şeyin sonu değil. Aman yandık ehliyet almak çok zorlaştı gibi düşüncelere kapılmayın.

 10 Eylül 2015' sonra kayıt yaptıracak sürücü adaylarımızın karşılaşacağı riskler 0.20 alkollü araba kullanırken yakalandıkları takdirde ehliyetleri iptal olacak. Tekrar yeniden sürücü kurslarına başvurması gerekecek. Örneğin üç kez kırmızı ışıkta yakalandığı zaman tekrar iptal olacak sürücü belgeleri. Psikoteknik değerlendirme raporu aldıktan sonra sürücü kurslarına müracaat etme zorunluluğu getirilmiştir. Yaya üstünlüğünü üç kez ihlal ettiğinde sürücü adayımız sürücü belgesi iptal edilecek. Tekrar sürücü kurslarına başvuru yapmaları gerekir. Yeni çıkan Karayolları yönetmeliğimize göre ehliyet sınıflarımız 9 taneden 17 taneye çıkarılmış olacaktır. Yeni, Avrupa standartlarına uygun ehliyetlerimiz dağıtılacaktır. Bu çıkacak olan ehliyetlerimiz 80 ülkede kabul görmektedir. Başvuru yapacak, ehliyet alacak olan vatandaşımızın bir an evvel sürücü kurslarına gidip kayıtlarını yaptırıp ehliyet başvurusu yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde 10 Eylül’ü geçirdikten sonra vatandaşımız stajyer ehliyete tabi sınavlara girmek zorunda olacaktır.

Yani kısaca stajyer ehliyet aldınız zaman normal ehliyeti alana kadar trafik kurallarına uyma konusunda çok dikkatli olur trafik cezası almazsanız 2 yılın sonunda stajyerlikten çıkıyorsunuz.

Yoğun gelen yorumlar üzerine şunu yazma gereği hissettik yönetmelikte açıkça; 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyet belgesi alacaklar ibaresi bulunmaktadır. Bu noktada yönetmelikten anlaşılan, sertifika tarihi veya sınava giriş tarihinin şu an için baz alınmadığı ortadadır. Örneğin: 10 Ekim 2015 veya 29 Ağustos 2015 teorik ve direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlayan bir aday, şu an ki yönetmeliğe göre 1 Ocak 2016 tarihin itibariyle sertifikasını ehliyet dönüştürürse stajyer kabul edilecek. Meb bilgilendirme hattını bu konu hakkında aradık onlar da aynı şeyleri söylediler. Önümüzdeki süreçte bu konuya açıklık getirileceğini düşünüyoruz.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.