Karayolları Trafik Kanununda Yeni Düzenlemeler 2014


Karayolları Trafik Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik 19/02/2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır.
Buna göre;
Karayolları Trafik Yönetmeliğin 150. maddesinde; motorlu bisiklet ve motosikletlerde zorunlu olan koruma başlığı ve koruma gözlüğü kullanma zorunluluğu elektrikli bisikletlerde de uygulanacaktır. Uymayan sürücülere Karayolları Trafik Kanunu’nun 78/1b maddesi gereğince 80,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.


Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri ile yakın koruma, harekât, tatbikat ve devriye görevi yürüten veya olaylara müdahale eden askeri ve genel kolluk görevlilerinden sürücü ve yolcu konumunda bulunanların muafiyetleri kaldırılmış olup, emniyet kemeri takmaları zorunludur.
Ambulanslarda, sürücü ve yanındaki oturma yerlerinde oturan kişilere emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiş, bunun dışında kalan ve hasta veya yaralıya müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan görevliler istisna tutulmuşlardır. 

Karayolları Trafik Yönetmeliğin 152. Maddesinde; Yönetmelik gereği maddi hasarla sonuçlanan kazalarda, kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşlarına ait olması durumunda trafik kazalarından trafik zabıtasınca ya da genel kolluğun tespit tutanağı düzenlemesi zorunludur. Ancak, Sağlık Bakanlığına ait ambulanslar ve acil sağlık araçlarının karıştığı kazalarda trafik polisi veya genel kolluğun tespit tutanağı düzenleme zorunluluğu kaldırılmıştır. Kaza tarafları kendi aralarında anlaşmaları halinde maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını tanzim edebileceklerdir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 91. maddesinden (zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmamak) uygulanacak trafik cezalarının araç sürücüsüne değil araç sahibine uygulanacağından, ceza puanı cetvelden çıkartılmıştır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.